www.sl-king.si  CAD, GIS  nasveti, novice

April 2004

Vsebina

Uvod
AutoCAD 2005
Sewer+ 2004
AutoCAD 2004  


 

Če iz kateregakoli razloga ne morete brati tega dokumenta, obiščite stran: http://license.sl-king.si/eobvestila/arhiv/2004/1/april2004.html


Uvod
.

 
 
Spoštovani prijatelji in cenjeni kupci, pozdravljeni v prvih elektronskih obvestilih podjetja SL-King. Namen naših e-obvestil je, da bi vam prenesli naše znanje in izkušnje v uporabi programov podjetij Autodesk in SL-King. V e-obvestilih lahko pričakujete opise novosti in nasvete kako čim bolje izkoristiti programsko opremo.

Želimo si, da bi v naših e-obvestilih dobili idejo ali nasvet, ki vam bo olajšal vaše delo. Če imate vprašanje ali predlog teme o kateri bi želeli brati, nam pišite na naslov: eobvestila@sl-king.si.

AutoCAD 2005
.
S prvim aprilom je izšla nova verzija AutoCADa 2005. Radi bi vam predstavili nekaj novosti:

Upravljalec skupin listov
Polja
Tabele
Izris na risalnik
Nov upravljalec risalnih ravnin
Ohranja vrstni red risanja objektov


Upravljalec skupin listov

Omogoča organiziranost projekta, tudi če ta vsebuje veliko število risb. Vsebuje vrsto orodij za kreiranje, upravljanje in skupno rabo zbirke risb.
Risbe lahko razdelimo po področjih projektiranja. Ni več potrebno kreiranje in organiziranje direktorijev na disku. Znotraj upravljalca kreiramo logične skupine (arhitektura, gradbeno, strojno...), katere vsebujejo ustrezne dwg datoteke. Na ta način imamo lahko pregledno in znotraj AutoCADa organiziran projekt, kateri vsebuje več risb.
Omogočeno je tiskanje, e-pošiljanje in arhiviranje celotnega projekta z enim klikom (podobno kot Pack’n Go za eno risbo). Ni več potrebno iskati in odpirati eno po eno risbo, ko želimo tiskati celoten projekt. S tem se odpravi pogosta napaka, da pri izrisu na risalnik spustimo posamezen list.
Prinese možnost standardizacije risalnih ravnin, barv, črt. To pomeni večjo storilnost z manj napakami pri projektih.
Upravljalec listov se nam zdi pomembna novost, o kateri bomo še podrobneje pisali.

Polja

Polja so 'pametni' teksti. V AutoCAD-u 2005 nov ukaz za 'Polja' (podobno kodam polj v Wordu) poenostavi naloge za kreiranje, postavljanje in posodabljanje teksta, ki se spreminja skozi projektni cikel.
V poljih se lahko izpisujejo podatki o projektu, podatki o objektih ali datum tiskanja in podobno. Lahko se naredi polje, katera vrednost je vezana na številko lista pri tiskanju. Tako polje bo poskrbelo, da se vedno izriše ažurna vrednost. Drugi primer je, da se polje veže na lastnost objekta, kot je dolžina polilinije in podobno.
Polja se lahko avtomatično obnovijo ob odprtju risbe, regeneraciji risbe, ob pošiljanju po elektronski pošti. Lahko se nastavi, da se ne obnavljajo avtomatično. Nastavi se z ukazom FIELDEVAL.

Tabele

Tabele se v AutoCAD-u uporabljajo za popis materialov, seznam risb, urnik, načrt.
V AutoCAD-u je sedaj možno kreirati tabele in jih ni potrebno več risati ročno.
Velikokrat so v risbah tabele, ki jih je potrebno spreminjati in obnavljati podatke ročno. Za take primere je bil dosedaj edini način prekopirati tabelo npr. iz MS Excela. Težava s kopirano tabelo nastane pri izrisu risbe, saj ne moremo kontrolirati način izrisa in velikokrat je izris drugačen kot je videti na zaslonu.

Izris na risalnik

Sedaj skrbi 'Plot manager' za seznam izrisanih risb in seznam čakajočih risb. Pri izrisovanju ni več potrebno čakati na procesiranje računalnika (kar je prišlo do izraza pri večjih risbah), ampak lahko takoj nadaljujemo z delom.
Skupaj z upravljalcem skupin listov je omogočen izris kompletnega projekta. Ni potrebno odpirati in risati en po en list, ampak z enim klikom tiskamo celoten projekt.

Nov upravljalec risalnih ravnin

Z njim lahko filtriramo risalne ravnine po določenih kriterijih, jih združujemo v skupine. Posamezne skupine risalnih površin se lahko z enim klikom zamrznejo, zaklenejo ali jim spremenimo lastnosti. Prednost glede na prejšnje verzije je v preglednosti in s tem povezane hitrosti urejanja risalnih površin.

Ohranja risalni vrstni red, kot je prikazan na monitorju

Prekrivajoči objekti v risbi so večkrat predstavljali težavo pri projektiranju. Kljub pravilnemu prikazu na zaslonu, se je vrstni red objektov zamenjal pri izpisu na papir. Sedaj je zagotovljeno, da bo tako kot vidimo na zaslonu tudi na papirju.




Sewer+ 2004
.
Z verzijo programa AutoCAD 2004 je novo tudi to, da programi narejeni za prejšnje različice AutoCADa ne delujejo v AutoCAD 2004. Z novo verzijo Sewer+ smo poskrbeli za nemoteno uporabo programa tudi v novejših različicah AutoCADa. Poleg tega Sewer+ 2004 vsebuje še druge novosti:

• Deluje v AutoCAD 2004 in 2005
• Enostavnejši in preglednejši vmesnik za delo s terenskimi točkami
• Dodajanje in brisanje terenskih točk neposredno iz situacije
• Izris atributov v situaciji - atributi ostanejo tam, kamor jih je uporabnik postavil
• Aktivacija licence neposredno prek interneta

Sewer+ 2004 je združljiv z AutoCAD 2004 in 2005 platformo.

V Sewer+ 2004 je dodan uporabniku prijaznejši vmesnik za delo s terenskimi točkami, saj omogoča večjo preglednost nad točkami. Točke so združene v skupine glede na način vnosa: točke iz datoteke, ročno dodane, točke iz risbe. Posamezno skupino točk izbrišemo z enim klikom, tako da se projektantu ni potrebno ukvarjati z dolgotrajnim zamrzovanjem ali brisanjem točk iz podloge.

Dodajanje in brisanje terenskih točk je hitrejše. Dosedaj je za brisanje točk bilo potrebno točke izvesti v datoteko, jih zbrisati in ponovno včitati datoteko. Sedaj terenske točke enostavno zbrišemo, tako da jih pokažemo v situaciji. Lahko izbrišemo eno ali več točk hkrati.

Izboljšava v Sewer+ 2004 je delo v situaciji z bloki temen in cevi. Uporabnik lahko že med projektiranjem oblikuje končni izris. Bloke lahko premika in obrača (move, rotate, strech), ti pa ob ponovnem izrisu osi ostanejo na istem mestu, kot jih je postavil uporabnik.

Sewer+ že nekaj let uporablja aktivacijo programa z aktivacijskimi kodami. Tak način aktivacije uporablja večina programov (Windows, AutoCAD...). Z verzijo Sewer+ 2004 je mogoče aktivacijo izvesti direktno preko interneta. Tako ni več potrebno pošiljati elektronske pošte in čakati na odgovor. Ostajajo načini vnosa avtorizacijskih kod prek e-pošte, fax-a ali telefona.



AutoCAD 2004 

Čeprav je verzija 2004 pravzaprav 'stara' verzija, verjamemo, da se marsikdo še ni seznanil z vsemi novostmi, ki jih prinaša.
Nekaj novosti v AutoCAD 2004:

Novi DWG zapis
Preglednejši in učinkovitejši delovni prostor
Grafična predstavitev
Zaščita risb z gesli in/ali digitalnim podpisom
Produktivnostna orodja
Izboljšano delo z zunanjimi referencami


Novi DWG zapis

Spremenjeni zapis DWG datotek je veliko manjši. S tem se pridobi na hitrejšem odpiranju risb posebej preko mreže. Tudi datoteke za tiskanje so zmanjšane.

Preglednejši in učinkovitejši delovni prostor

Poleg večbarvnih ikon, ki se jih je bilo potrebno navaditi, je Autodesk poskrbel za povečanje uporabnega prostora za risanje in spremljanje projektiranja z:
• novo okno z lastnostmi objektov, ki omogoča avtomatsko pomanjšanje okna
• okno s paletami z orodji za hitro kreiranje šrafur, vstavljanje blokov
• opozorilnimi ikonami v statusni vrstici; obveščajo uporabnika o spremembah v risbi (spremeni se xref, na voljo so popravki za AutoCAD, drugo)

Grafična predstavitev

Dolga leta je AutoCAD poznal samo 255 barv. Sedaj lahko izrisujemo s kompletno paleto barv.  Možen je izris na risalnik 3D osenčenih objektov. V AutoCAD-u 2004 se lahko površine 3D objekta pobarvajo in se lahko izrišejo na papir neposredno. Ni več potrebno ustvariti bitmap datoteko in potem to datoteko izrisovati. Objekti se lahko pobarvajo z barvo, katere jakost se postopoma spreminja.

Zaščita risb z gesli in/ali digitalnim podpisom

Risbe lahko zaščitite z geslom in jih lahko odpre samo tisti, ki geslo pozna. Zaščita z digitalnim podpisom pa je namenjena pošiljanju risbe in lahko prejemnik preveri izvirnost risbe. Seveda se lahko uporablja kombinacija obeh zaščit skupaj.

Produktivnostna orodja

- CAD standardi – nastaviti in uveljaviti standardiziran način risanja v skupini risb AutoCAD uporabnika opozarja in vodi k enotnemu risanju (risalne ravnine, barve, črte, dimenzioniranje), tako da v celotnem projektu ne prihaja do zmešnjav risalnih ravnin, barv, načinov dimenzioniranj in mešanja ostalih lastnosti.
- odpiranje prazne risbe z ukazom Qnew – lahko si nastavite privzeto podlogo (v kateri si lahko shranite vse nastavitve dimezioniranja, stilov pisav, pripravljene okvirje za izris z vašimi nalepkami, drugo.
- večkoračni undo/redo – z enim klikom se lahko vrnete za več korakov nazaj oz. naprej v risbi in vam ni potrebno ob napaki 20x pritisniti gumb za »undo«
- večvrstični tekst – dodani funkcionalnosti tabulatorja in odstavčnega zamika, ter oblikovanje posameznih črk, besed z oblikovnimi funkcijami za »krepko, podčrtano in nagnjeno«

Izboljšano delo z zunanjimi referencami

- večja preglednost zunanjih referenc - oblikovanje in popravljanje zunanjih referenc v novem oknu
- relativne poti – možnost uporabe relativnih poti do referenc. Odpade delo s prikazovanjem drugačnih poti ob prenosu risbe in referenc na drug računalnik.


Želimo vam uspešen delovni dan.

SL-King tim!

e-obvestila arhiv


Kontakt

Prosimo pošljite komentarje in predloge na:
.
e-obvestila

SL-King informacijski sistemi - Ko je projektiranje ustvarjalni izziv!

SL-King d.o.o.
Dunajska cesta 113
1000 Ljubljana
Tel: +386 (1) 565-75-65
Fax: +386 (1) 565-75-60


Prijava/Odjava
 

Če se želite prijaviti ali odjaviti na e-obvestila obiščite stran.