www.sl-king.si  CAD, GIS  nasveti, novice

Junij 2004

Vsebina

Uvod
A
utodesk Map 3D 2005
Sewer+ 2004

KingTif in AcDKN
Uporabni nasveti za AutoCAD 


 

Če iz kateregakoli razloga ne morete brati tega dokumenta, obiščite stran: http://license.sl-king.si/eobvestila/arhiv/2004/2/junij2004.html


Uvod
.

 
 
Spoštovani bralci, pozdravljeni v
drugih elektronskih obvestilih podjetja SL-King. Tokrat vam bomo predstavili novosti v Autodesk MAP zmogljivemu GIS orodju. Z Autodesk MAPom lahko uporabljamo prostorske podatke ki jih dobimo od uradnih ustanov. Podatki so lahko parcele, hišne številke, obstoječi komunalni vodi in drugi.
Predstavljamo dva nova produkta za rabo prostorskih podatkov KingTif in AcDKN.
Poleg tega smo dodali nekaj uporabnih nasvetov za AutoCAD in Sewer+.

Želimo si, da bi v naših e-obvestilih dobili idejo ali nasvet, ki vam bo olajšal vaše delo. Če imate vprašanje ali predlog teme o kateri bi želeli brati, nam pišite na naslov: eobvestila@sl-king.si.

Če želite še naprej dobivati naš email z uporabnimi nasveti prijavite se na strani.
Za prijavo potrebujete samo email naslov.

Autodesk Map 3D 2005
.
Izšla je nova verzija Autodesk Map 3D 2005. Dodana je nova funkcionalnost za delo s terenom. Izboljšano je delo z risbami na področju poizvedb in tematskega kartiranja. Map 3D 2005 zajema tudi vse novosti AutoCAD-a 2005, o katerih smo pisali v predhodni izdaji.

Delo z 3D površinami
Tematsko kartiranje
Upravljalnik načina izrisa risbe (display management)
DWF (Design Web Format)
Uvoz in izvoz


Delo z 3D površinami

Autodesk Map končno omogoča delo s terenskimi podatki. Podatke lahko uvozite iz datoteke, včitate terenske podatke iz objektov risbe ali točke ročno dodajate. Omogočen je izvoz terenskih točk v datoteko ali XML zapis za izmenjavo podatkov z ostalimi projektanti. Terenske podatke je možno razvrstiti v več skupin, kar pomeni večjo kontrolo in preglednost nad točkami.
Terenske podatke je z metodami za modeliranje terena, trikotne in pravokotne mreže (TIN in GRID), spremeniti v površine. Površine je možno urejati, dodajati prelomne objekte, izrisovati plastnice, določiti zunanje meje triangulacije in omejiti na določenem območju izris ali interpolacijo točk (tlorisi objektov, jezer, drugo). Površine je možno gladiti. Vsaka kasnejša sprememba v bazi terenskih podatkov se istočasno odraža v risbi.
Map 3D omogoča poleg osnovne še dodatne površine. Med površinami lahko izvajate operacije seštevanja in odštevanja, poizvedovanja po volumnih za izkope ali nasipe. Map 3D preračuna razliko med odvečnim in materialom potrebnim za dosipavanje. Ob delu s površinami takoj vidimo z grafičnim prikazom ali je materiala preveč ali premalo.
Map 3D vsebuje več načinov prikaza površin in smeri padca terena, stopnje naklonov, lege, plastnic z možnostjo stopnjevanja barv prikazati višinske razlike. 
Ena od prednosti Map-a 3d je analiza površinskega toka vode z razdelitvijo terena na različna vodozbirna področja in grafični prikaz le teh.

Tematsko kartiranje

Izboljšave tematskega mapiranja v Autodesk Map 3D omogoča večjo fleksibilnost z izvajanjem poizvedbe na trenutni risbi ali pripetih risbah. Spreminjate lahko lastnosti objektov: barvo, tip črt, risalna površina in druge. Dosedaj se je tematsko kartiranje izvajalo samo nad pripetimi risbami. Pomembna novost je, da sedaj lahko spreminjate lastnosti objektov neposredno v trenutno odrpti risbi. Novost so tudi dodatne lastnosti katere se lahko spreminjajo: stil izrisa in debelina črt.

Upravljalnik načina izrisa risbe (display management)

Upravljalnik načina izrisa risbe omogoča stiliziranje objektov v risbi. Poleg tega lahko spremenite vrstni red objektov in prikazovanje različnih stilov glede na različna merila risbe. Nastavite lahko prikaz manjšega ali večjega števila detajlov glede na merilo.
Sedaj se je lažje osredotočiti na podatke kot izgubljati čas s poizvedbami in načinom prikazovanja željenih informacij.
Map 3D omogoča generirati natančnejši in privlačnejši izgled dokumentov. Preoblikovanje objektov je možno z spreminjanjem barve, tipa, merila in širine črt, stilov izrisa. Lahko dodajate šrafure in tekste. Oblikovanje prikaza objektov ne vpliva na dejanske lastnosti le-teh ampak samo na izgled. Oblikovanje objektov lahko izklopite ali vklopite.




DWF

DWF je oblika zapisa risbe primerna za elektornsko izmenjavo načrtov s sodelavci na projektu. Razlika med DWF in PDF je v tem da je DWF format posebej narejen za pošiljanje 2d in 3d načrtov. DWF format natančno obdrži geometrijo in videz načrta. Tiskanje iz DWFja je enako tiskanju iz AutoCAD. Poleg tega je velikost datoteke v DWF-ju manjša kot v PDF-ju. DWF datoteko lahko gledate z brezplačnim DWF pregledovalnikom.
DWF je zelo primeran format za arhiviranje risb. Ena DWF datoteka vsebuje celoten načrt sestavljen iz večih risb s podlogami. Tako je namesto večih datotek dovolj arhivirati eno DWF datoteko.
Namen DWF-ja je tudi zaščita originalne risbe. DWF risba se lahko pregleduje ni jo pa možno spreminjati. Lahko se dodajo različni komentarji in označbe. Naprimer projektant lahko odda revidentu načrt v DWF obliki. Revident lahko označi kaj v risbi še manjka, je narobe ali je potrebno spremeniti. Projektant lahko nazaj dobi DWF risbo in prebere informacije o potrebnih dopolnitvah in popravkih risbe. Komentraji se lahko prenesejo iz DWFa nazaj v originalni DWG.

Uvoz in izvoz

Dodana je možnost uvoza in izvoza datotek v še nekatere standardne formate ki se uporabljajo v GIS-u. Omogočen je prenos podatkov med različnim formati:
• ArcView® Shapefile, ArcInfo® coverages, and E00 from ESRI®
• MapInfo MIF/MID™
• MapInfo Tab
• Microstation® DGN™ (including V8)
• Generalized Markup Language (GML 2)
• Ordnance Survey MasterMap (DNF) (GML2, read
only)
• Vector Product Format (VPF, read only)
• Spatial Data Transfer Standard (SDTS, read only)
• Vector Markup Language (VML, write only)




Uporabni nasvet za Sewer+ 2004
.

Pri izdelavi projektov z določeno traso oz. za projekte izvedenih del je uporabna možnost kopiranja podatkov iz Excelove datoteke neposredno v Sewer projekt. Tako se lahko zelo enostavno iz Excel podatkov o trasah dobi izrisana situacija in vzdolžni profili kanalov.
Potrebno je urediti datoteko, tako da so stolpci z vrednostmi v pravilnem vrstnem redu. Primer datoteke  uporabniki Sewerja najdete v inštalacijskem direktoriju Sewer-ja pod 'Samples' (C:\Program Files\SL-King\Sewer+ 2004\Samples\Excel).

Inštalacijo programa s primerom Excela lahko prenesete z interneta na strani: http://license.sl-king.si/Sewer/Download.shtml.


Tak način projektiranja vam bistveno skrajša čas izdelovanja projekta.


 

KingTif in AcDKN

KingTif je program za hitro in enostavno vstavljanje rasterskih kart.

Za prikaz delovanja KingTif kliknite tukaj. Prikaz je narejen v Macromedia Flashu.

Več o programu KingTif.

 

AcDKN je program za samodejno iskanje presečišč s parcelami iz digitalnega katastra.

Za prikaz delovanja AcDKN kliknite tukaj. Prikaz je narejen v Macromedia Flashu.

Več o programu AcDKN.


 



Uporabni nasvet za AutoCAD  

Spremenjen ukaz Copy
Urejanje textov in atributov bloka
Nova možnost ukaza Zoom
Ukaz za editiranje polilinij
Desni klik po meri
Express - Move Copy Rotate
Reset dimenzije na pravo vrednost

 


Copy
ukaz ima sedaj privzeto možnost za Multicopy (Acad 2005)

DDedit
ukaz deluje tako na textu kot na atributih blokov, tako da vam ni potrebno več ločiti kaj je kaj. (Acad 2005)

Zoom object - nova možnost zoom objekt omogoča hiter 'zoom extents' izbranega objekta. (Acad2005)

Odstrani dodatni ukaz v urejanju polilinij (PEdit) - nastavite sistemsko spremenljivko Peditaccept na vrednost 1 in se znebite odvečnega vprašanja "Object selected is not a polyline, do you want to turn it into one?" (Acad 2004, 2005)

Desni klik po meri - AutoCAD 2000 je predstavil možnost dostopa do uporabnih menijev z desnim klikom. Veliko uporabnikov je izklopilo te menije, ker so raje uporabljali desni klik na miški kot 'Enter'. V AutoCAD 2005 je možno uporabiti obe opcije. V meniju 'Options' v oknu 'Preferences' kliknite na gumb 'Right-click'. Tu lahko nastavite možnost da hitri desni klik pomeni 'Enter' in desni klik z zamikom pa prikaže meni. Čas držanja desne tipke na miški lahko tudi nastavite z vnosom vrednosti. (Acad 2005)

Move Copy Rotate (MOCORO) - Ukaz iz menija express združuje kombinacijo treh največkrat uporabljenih ukazov za urejanje v enem. 




Reset dimenzije na dejansko vrednost - V primeru da je bil tekst za dimenzijo pretipkan (Text override) in bi jo želeli vrniti v pravo vrednost (realna dolžina kotiranja), natipkajte v ukazno vrstico DIMREASSOC in izberite kotne črte (kotiranja).


Želimo vam uspešen delovni dan.

SL-King tim!

e-obvestila arhiv


Kontakt

Prosimo pošljite komentarje in predloge na:
.
e-obvestila

SL-King informacijski sistemi - Ko je projektiranje ustvarjalni izziv!

SL-King d.o.o.
Dunajska cesta 113
1000 Ljubljana
Tel: +386 (1) 565-75-65
Fax: +386 (1) 565-75-60


Prijava/Odjava
 

Če se želite prijaviti ali odjaviti na e-obvestila obiščite stran.