www.sl-king.si  CAD, GIS  nasveti, novice

November 2004

Vsebina

  • Uvod
  • Mop Komunale - Izdelovanje poročila za MOPE
  • AutoCAD 2005 pospešuje rast produktivnosti
  • Uporabni nasveti za AutoCAD
  • Popravki za Autodesk 2005 serijo
  • Upokojitev Autodesk izdelkov

  • Prijava na e-obvestila
     

  •  

    Če iz kateregakoli razloga ne morete brati tega dokumenta, obiščite stran: November 2004.html


    Uvod


     
     
    Spoštovani prijatelji in cenjeni kupci, pozdravljeni v novemberskih
    elektronskih obvestilih podjetja SL-King. Namen naših e-obvestil je, da bi vam prenesli naše znanje in izkušnje v uporabi programov podjetij Autodesk in SL-King. V e-obvestilih lahko pričakujete opise novosti in nasvete kako čim bolje izkoristiti programsko opremo.

    Želimo si, da bi v naših e-obvestilih dobili idejo ali nasvet, ki vam bo olajšal vaše delo. Če imate vprašanje ali predlog teme o kateri bi želeli brati, nam pišite na naslov: eobvestila@sl-king.si.

    Mop Komunale - Izdelovanje poročila za MOPE


    Pripravili smo program MOP Komunala za poročanje o načinu izvajanja javne službe odvajanja in čiščenja komunalnih odpadnih in padavinskih voda za Ministrstvo za okolje, prostor in energijo.

    Za ogled predstavitve MOP Komunale kliknite tukaj. Predstavitev programa narejena v Macromedia Flash-u.

    Program zagotavlja natančno in enostavno izdelavo poročil skladno z zahtevami MOPa.

     Osnovne lastnosti programa so:
    - enostavna izdelava poročila
    - natančna izdelava poročila
    - standardno okolje AutoCAD programa
    - lažja uporaba programa zaradi standardnih orodij
    - uporaba rastrerskih risb
    - uporaba digitalnih podatkov GURS-a in MOP-a
    - izdelava vzdolžnih profilov
    - hidravlična preverba sistemov

    Program MOP Komunala je lahko povezan z našim uspešnim programom Sewer+. Uporablja se za hidravlične preverbe in izdelavo razvojnih in izvedbenih projektov. Sewer+ se uporablja v številnih projektnih podjetjih in komunalnih podjetjih. Klikni za reference.


    Na vrh



    AutoCAD 2005 pospešuje rast produktivnosti

    Strokovnjaki želijo čimveč svojega časa porabiti, da svoje pridobljeno strokovno znanje na tečajih, uporabijo za ustvarjenje odličnih načrtov, pri tem pa naj bi preostalo delo opravili računalniki sami. Raziskovalci na University of California iz tega sklepajo, da projektanti svoje delo najbolje opravijo z nadgradnjo na AutoCAD 2005. Raziskovalna skupina je ugotovila, da lahko povprečni uporabnik AutoCAD 2002 ustvari 14 ur vsak delovni teden pri povečani produktivnosti, če začne uporabljati AutoCAD 2005.

    Raziskava se je začela z izkušenimi uporabniki AutoCAD 2002, ki so jih opazovali pri različnih nalogah v AutoCAD-u 2005. Kot je bilo zapisano v anketi o uporabnikih, so primerjali potek časa za zaključek teh nalog z običajnim časom, potrebnim pri starejši verziji AutoCAD-a. Za vsako posamezno nalogo je običajni uporabnik izboljšal svojo rast ustvarjalnosti od 30 do 60 odstotkov – vsi s končanim preprostim enodnevnim izobraževanjem.

    V praksi z enodnevnim izobraževanjem bi moralo biti približno 75 odstotkov uporabnikov AutoCAD-a sposobnih, da dosežejo raven ustvarjalnosti, kot jo imajo najizkušenejši uporabniki, potem ko so nadgradili AutoCAD 2002 na AutoCAD 2005. Študija je pokazala, da je ustvarjalna pridobitev še posebej izrazita pri pogostih in obširnih nalogah, ki jih projektanti opravljajo vsakodnevno.

    Raziskava je še pokazala, v primerjavi z rastjo ustvarjalnosti iz oblik pri AutoCAD 2004, ki je tudi vključen v  AutoCAD 2005, da bo večina uporabnikov izkusila od 30 do 60 odstotno rast ustvarjalnosti z najnovejšo verzijo AutoCAD-a.

    Med najbolj ustvarjalnimi novimi oblikami je uporaba paletnih orodij za upravljanje ustvarjalnih blokov in poševnih vzorcev; ureditev risb; retuširanje besedila; in uporaba urednika Mtext za razlago risb.

    Raziskava je med drugim tudi pokazala, da se najbolj izkušeni uporabniki AutoCAD - strokovnjaki, približno 15 odstotkov raziskovalne skupine, lahko pridobi z produktivnejšimi ukazi v AutoCAD-u 2005, čeprav potrebujejo več časa za osvojitev novosti. Glede na razgovore, ki so bili opravljeni po končani raziskavi, je razlog v tem, da so AutoCAD strokovnjaki razvili optimalen način dela, kar se pokaže v znatno večji produktivnosti, glede na povprečnega uporabnika. Za AutoCAD strokovnjake osvojitev novih funkcionalnosti programa pomeni zmanjšanje potrebnega časa za dokončanje običajnih nalog.


    Na vrh

     

    Uporabni nasvet za AutoCAD  

    Primer kotiranja:

    Pri kotiranju želimo poleg dolžine dodati svoj tekst in dopisati enote mere. Vse to je možno narediti preko okna 'Properties'.



    Slika: Primer kotiranja

    Izberemo kotnico in v oknu lastnosti izberemo 'Text Override'. Da ne izbrišemo dolžine natipkamo v okno znaka '<>'. Levo in desno od znakov za večje in manjše dopišemo željeni tekst.

    Tako za zgornji primer (glej sliko) napišete:
    Polno obbetoniranje <>m.


    Izginejo dialogi:

    Včasih ob nepravilni zaustavitvi AutoCAD-a izginejo dialogi kot so Odpri, Shrani, Plot in drugo. V takih primerih so ukazi možni samo preko 'Command' vrstice.
    V takem primeru vtipkate v ukazno vrstico '
    filedia' in vtipkamo vrednost 1 ter pritisnemo 'Enter'

    Podoben primer je za Autodesk Map v oknu 'Toolspace'. V tem primeru vtipkate v ukazno vrstico 'cmddia' in postavite stikalo na vrednost 1.


    Na vrh

     

    Popravki za Autodesk 2005 serijo  

    Autodesk je izdal zbirko popravkov z imenom 'Service Pack 2' za Autodesk Map 3D 2005 serijo izdelkov. Popravke za ostale produkte lahko pogledate na spodnjem seznamu povezav. Za več informacij in prenos popravka kliknite na ustrezno povezavo:

    Prenos ustrezne datoteke za 'Service pack' (Locked, Unlocked) pogledate pod menijem Help in izberete About Autodesk in znotraj okna zgoraj desno kliknete na gumb 'Product information'. V novoodprtem oknu pogledate pod tip licence. Na spodnji sliki je 'Standalone - Locked'.



    Slika: Informacija o produktu

    Za inštalacijo popravkov imejte pri roki originalni CD.


    Na vrh



    Upokojitev Autodesk izdelkov  

    Seznam Autodesk proizvodov katere ne bo možno nadgraditi na trenutno verzijo po 15. januarju 2005:

    AutoCAD 2000i
    AutoCAD LT 2000i
    CAD Overlay 2000i
    Architectural Desktop 2i and 3
    Civil Design 2i
    Land Desktop 2i
    Survey 2i
    Map 2000i and 4.5
    Mechanical Desktop 5 and Power Pack 5
    Mechanical 2000i and Power Pack 2000i
    Inventor Series 6

    Za več informacij nas lahko kontaktirate na email saso@sl-king.si ali telefon 01/5657565.
    Lahko pa izkoristite možnost pogovora v živo preko interneta na: http://license.sl-king.si/uporabniki.shtml



    Na vrh




    Želimo vam uspešen delovni dan.

    SL-King tim!

    e-obvestila arhiv


    Kontakt

    Prosimo pošljite komentarje in predloge na:
    .
    e-obvestila

    SL-King informacijski sistemi - Ko je projektiranje ustvarjalni izziv!

    SL-King d.o.o.
    Dunajska cesta 113
    1000 Ljubljana
    Tel: +386 (1) 565-75-65
    Fax: +386 (1) 565-75-60


    Prijava/Odjava
     

    Če se želite prijaviti ali odjaviti na e-obvestila obiščite stran.