www.sl-king.si  CAD, GIS  nasveti, novice

Maj 2005

Vsebina

 

Če iz kateregakoli razloga ne morete brati dokumenta, obiščite stran: Maj2005


Uvod

 
 
Spoštovani prijatelji in cenjeni kupci, pozdravljeni v majskih elektronskih obvestilih podjetja SL-King. Namen naših e-obvestil je, da bi vam prenesli naše znanje in izkušnje v uporabi programov podjetij Autodesk in SL-King. V e-obvestilih lahko pričakujete opise novosti in nasvete, kako čim bolje izkoristiti programsko opremo.

Želimo si, da bi v naših e-obvestilih dobili idejo ali nasvet, ki vam bo olajšal vaše delo. Če imate vprašanje ali predlog teme nam pišite na naslov: eobvestila@sl-king.si.

 

Novosti v Autodesk Map 3D 2006

Autodesk Map 3D 2006 povezuje CAD in GIS z orodja za izdelavo in urejanje
podatkov za GIS strokovnjake kot tudi orodja za projektiranje nizkih gradenj. Autodesk Map 3D 2006 vsebuje vse funkcionalnosti AutoCAD-a 2006.

Map 3D 2006 kreira, upravlja in obdeluje prostorske podatke z natančnostjo CAD orodij. Vsebuje možnost skupnega dela z istim dwg-ji, neposreden dostop do podatkovnih baz (Oracle 9i, Oracle 10g in ArcSDE). Bere, zapisuje in transformira standardne formate; Esri SHP, ArcInfo, E00, Tab, MapInfo MIF/MID, GML in MicroStation DGN format.


Seznam novosti:

Dinamični vnos ukazov nudi večjo možnost vnosa in uporabe ukazov. Ukazi se sedaj izpišejo pri kazalčku (kurzorju) in izpisuje informacije o dimenziji risanega objekta med samim vnosom in urejanjem risbe.



Dinamični bloki omogočajo izdelavo kompleksnejših blokov. V risbi ne potrebujemo več veliko variacij istega bloka. Omogočeni so ukazi Scale, Strech, Move, Rotate, Flip in drugi.



klikni za večjo sliko

Data Extraction Wizard avtomatično ustvari tabele iz vrednosti atributov blokov. Tabele lahko sedaj izvedejo osnovne matematične funkcije kot so seštevanje, preštevanje, množenje in drugo.



klikni za večjo sliko

Izboljšana orodja za opremljanje risb (Annotation): urejanje tekstov z izboljšanim mtekst urejevalnikom, šrafiranje z dodanimi možnostmi, ki prinašajo k učinkovitejše šrafiranje, obračanje puščic pri dimenzioniranju in drugo.

Map books funkcija avtomatizira tiskanje in objavo kart v dwf elektronskem formatu. Format DWF se lahko pregleduje z brezplačnim pregledovalnikom.

Display manager vsebuje nova orodja za oblikovanje in prikazovanje situacij, pripenjanje in tematsko poizvedovanje po risbi. Omogočeno je povezovanje z informacijami shranjenimi v zunanji bazi in pripenjanje h kateremukoli objektu v risbi. Display manager je odličen pripomoček za izdelovanje tematskih situacij, ko želite v eni risbi izdelati več različnih situacij (situacija kanalizacije, katasterska, hidravlična).

Novi in izpopolnjen FDO (Feature data objects) - direktni in hkratni dostop do več različnih baz
omogoča natančnost in hitri dostop do podatkov. Podpira novo rešitev za urejanje ArcSDE podatkov in ni potrebno uporabljati samo ArcGIS programske opreme.

Sočasno delo večih uporabnikov (multiuser DWG file format editing)  z uporabo izpopolnjenim Query Engine poizvedovalnikom omogoča učinkovito in zanesljivo delo večih uporabnikov hkrati.


Na vrh

 



Novosti v Sewer+2004

V Sewer+ 2004 so dodani ukazi za delo s terenskimi podatki za učinkovitejše in hitrejše delo. Novo verzijo najdete na www.sl-king.si.

Opis novih ukazov in primeri:
- Popravljate obstoječe terenske točke. Istočasno se točka popravi v Sewer+ bazi terenskih podatkov.

- Ukaz izriše DMR (digitalni model reliefa). Trikotno mrežo lahko pregledate model terena in potem z ukazi za dodajanje, brisanje in popravljanje točk modelirate teren in popravljate teren.

- V situaciji izberete s programom Sewer+ izrisane 3D polilinije in določite "Constrain" lomne linije. Constrain lomne linije so lahko rob ceste, potok, oporni zid.

- Dodajate ali odvzemate terenske točke v situaciji ali v vzdolžnih prerezih, upoštevane za izris terena vzdolžnega profila. S tem ukazom enostavno in hitro popravljate teren profilov.




Ukaz "preračunaj teren" dobite z desnim klikom na ime projekta v Sewer+ projektnem oknu pod seznamom "Orodja". Z ukazom preračuna teren za vse komunalne vode.



Primer 1:

V naslednjem primeru bi vam rad prikazal novo funkcionalnost Sewer+ 2004 v primeru, da so med 10.000 geodetskimi točkami nekatere z napačno višino. Pri vnosu točk terena v Sewer+ zajamemo vse terenske točke, tudi take z višino 0. V tem primeru so tudi točke z višino do 10m nadmorske višine. Mi obdelujemo teren z višino okoli 700m. Z ukazom za izris DMR-ja lahko hitro pregledate model terena Sewer+ in popravite ali odstranite z ukazom odstrani točko .



Slika 1: Primer uporabe izrisa DMR za pregledovanje in popravljanje terena


Primer 2:

V drugem primeru želim prikazati uporabo Constrain lomnih linij. V situaciji sem določil  3Dpolilinijo (lahko je linija, 2D polilinija z določenim "Elevation" ali 3D polilinija) za rob potoka. Izbrani poliliniji sem najprej včital v Sewer+, izrisal površino in nato izbral omenjeni poliliniji za Constrain objekta.



Klikni za ogled predstavitve.


Primer 3:
Tretji primer je izbrano metodo projiciranja terenskih točk. V kratkem filmu je prikazana uporaba ukazov urejanje terena vzdolžnega profila. Sedaj ni več potrebno urejanje terenskih točk iz seznama.

Klikni za ogled predstavitve.


Na vrh

 

Uporabni nasvet za AutoCAD 2006


Šrafiranje v 2006

V AutoCAD-u 2006 je dodana zanimiva novost pri šrafiranju. V 2006 verziji je možnost izbora večih zaključenih površin šrafure kot vsak objekt za sebe.



Na primeru Srafura.dwg si lahko pogledate, kako z enim ukazom lahko pošrafirate več oken istočasno, ampak se vsako okno šrafira zase. Ta možnost omogoča kasnejše urejanje ali brisanje samo enega dela in ne šrafure za celotni objekt.
V primeru ko je področje šrafiranja veliko in se moram zoomirati bližje objektu, tako da celotnega območja ne vidim. V prejšnjih različicah tega območja (pick points) nisem mogel izbrati, v AutoCAD 2006 pa deluje.


Pohitritev delovanja v Map 3D 2006

Za pohitritev delovanja Autodesk Map-a vtipkate v ukazno vrstico ukaz

MAPSKINMAP

Ukaz izklaplja in vklaplja novo obliko AutoCAD oken.

Na vrh

 



Uporabna nasveta za Sewer+


Določanje iztočnega jaška
sekundarnega kanal na glavnem kanalu z uporabo ukaza "Združi".
Klikni za ogled filma.

Določanje nivelete ceste
kot določitve druge nivelete terena. V primeru rekonstrukcije ceste določite novo niveleto ceste. Možnosti določitve nivelete so trije. Klikni za ogled filma.


Na vrh

 



GIS konferenca

Podjetje K-ing je dne 31.03.2005 organiziralo 1. GIS konferenco v Sarajevu, na kateri so bile predstavljene najnovejše GIS rešitve ter rešitve za projektiranje.

Svoje izkušnje so z nami delila bosanska podjetja, kot so npr. BH Telecom, Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo, Zavod za planiranje i razvoj Kantona Sarajevo ter Vodovod i Kanalizacija Sarajevo. S ponosom pa lahko povemo, da se je konference udeležil tudi gospod Geoff Zeiss, vodilni predstavnik podjetja Autodesk.

Na konferenci je bila predstavljena programska oprema podjetja K-ing (programska oprema CD Office za projektiranje cest in železnic; programska oprema Sewer+ za projektiranje, dimenzioniranje ter hidravlično preverjanje mešanih in ločenih kanalizacijskih sistemov; aplikacija za izgradnjo digitalnega katastra K-ing InGis).

Z dostopom preko spletne strani http://k-ing.ba/konf-izv.shtml si lahko ogledate fotografije in presnamete PDF predstavitve s konference.



Na vrh

 




Želimo vam uspešen delovni dan.

SL-King tim!

e-obvestila arhiv


Kontakt

Prosimo pošljite komentarje in predloge na:

e-obvestila

SL-King informacijski sistemi - Ko je projektiranje ustvarjalni izziv!

SL-King d.o.o.
Dunajska cesta 113
1000 Ljubljana
Tel: +386 (1) 565-75-65
Fax: +386 (1) 565-75-60


Prijava/Odjava
 

Če se želite prijaviti ali odjaviti na e-obvestila obiščite stran.