www.sl-king.si  CAD, GIS  nasveti, novice

September 2005

Vsebina

Potrebujete pomoč?

Hitra pomoč za programe:
AutoCAD, Map,
Sewer+, CDOF

 

Če iz kateregakoli razloga ne morete brati dokumenta, obiščite stran: September 2005


Uvod

 
Pozdravljeni v septembrski izdaji elektronskih obvestilih podjetja SL-King. Letni dopusti pri kraju. Polni energije in željni novosti, čas za nova E-obvestila.

Želimo si, da bi v naših e-obvestilih dobili idejo ali nasvet, ki vam bo olajšal vaše delo.

Če imate vprašanje ali predlog teme, nam pišite na naslov: eobvestila@sl-king.si.



Hitra pomoč na vašem računalniku

Pri uporabi programov nudimo neposredno na vašem računalniku hitro in učinkovito pomoč.

Kupci programov Autodesk in lastniki vzdrževalnih pogodb SL-King lahko pokličete za pomoč in dobili boste kodo za povezavo preko interneta. Svetovalec vam bo pomagal na daljavo. Za pogled na oddaljeno namizje ni potrebna nobena namestitev in nastavitev. Za delo sta potrebni povezava na internet z vašim računalnikom in telefon.

Za pomoč kliknite tukaj in zahtevajte od nas kodo za povezavo. 01/565-4-792 Sašo


Na vrh



Funkcionalnost Map 3D 2006 - Feature classification


Z Map-om 2006 si lahko pripravite standardne lastnosti objektov, katere večkrat uporabljate in jih pri izrisu ni potrebno več določati. Funkcionalnost se imenuje "Feature classification". Tako lahko določite risalno ravnino, barvo, tip črte za vodovod in nato ob izrisu polilinije se vam črta avtomatično obarva, postavi na željeno risalno ravnino in uporabi nastavljeni tip in skalo črte.

Klikni na situacijo za demonstracijo.



Ukazi za "Feature Classes" se nahajajo v Map taskbar oknu (meni Map / utilities in kliknete Task Pane).

 


Pred pričetkom je potrebno definirati "Feature" XML datoteko, v katero se bodo zapisovale nastavitve objektov. To datoteko lahko pripenjate drugim risbam, tako da je objekte potrebno definirati samo enkrat.



Klikni za večjo sliko.


Nato je potrebno izbrati objekt in definirat "Feature Classificaton", kateri predstavlja lastnosti objekta (črta kanalizacije,blok za elektro-jašek in podobni objekti). Ukaz se nahaja v oknu Map Explorer kliknete New in izberete "Define Feature Class". Objektom lahko določite barvo, risalno ravnino, tip in skalo črte, širino črte. V primeru, da delate z objektnimi podatki, lahko določite tudi vrednosti, ki se bodo vodile z objektom (dimenzija, tip materiala, leto polaganja in drugi).



Klikni za večjo sliko.


Izbrane in določene lastnosti za posamezen objekt, npr. črto elektrokabla se lahko vidi na seznamu (spodnja slika). Lahko določite privzeto vrednost lastnosti objekta in določite območje vrednosti objekta.



Klikni za večjo sliko.


To pomeni, da lahko za privzeto vrednost izberete rumeno barvo (spodnja slika), objektu pa lahko dopustite da ima vrednosti barve med 1 in 7.



Klikni za večjo sliko.


Podobni kriterij lahko uveljavite za risalne ravnine in določite ali bodo objekti na eni ali različnih risalnihi ravninah (spodnja slika).



Klikni za večjo sliko.



Klasificirate lahko tudi že narisane objekte, tako da kliknete z desno tipko miške na izbrani "Feature class", npr. Vodovod in izberete ukaz "Classify Objects...". Nove objekte pa rišete da na istem seznamu izberete ukaz "Create Feature..."

Vse opisano lahko preiskusite na primeru risbe, če imate Autodesk Map 3D 2006. Kliknite za prenos datoteke Potocna.zip.


Na vrh



Novosti v Sewer+ 2004

Premikanje objektov z AutoCAD move in rotate ukazi

Izboljšava za delo z objekti. Sedaj je možno objekte premikati z AutoCAD ukazoma Move in Rotate. Pri ponovnem izrisu si Sewer+ zapomni pozicijo objekta glede na teme. Ob premiku temena, se objekt v temenu premakne istočasno.
  Klikni za predstavitev.


Izpis dimenzije prečkanj brez decimalk

Pri izrisu vzdolžnih profilov je Sewer+ pri križanjih izpisoval dimenzijo prečkanega komunalnega voda na decimalko natančno. Na željo naših strank smo to spremenili in je sedaj dimenzija v vzdolžnem profilu križanja in vtoki, izpisano brez decimalnih mest.
Lastniki vzdrževalnih pogodb si lahko prenesejo in namestijo novo verzijo Sewer+.


Temena na globino

Dodana je nova možnost avtomatičnega določanja nivelete za celotni komunalni vod na določeno globino v temenih.
  Klikni za predstavitev.


Na vrh



Uporabni nasveti za AutoCAD

Izboljšava Offset ukaza

V AutoCAD-u 2006 je možno potegniti vzporednico (Offset) objekta na trenutno risalno ravnino.
Na spodnji levi sliki je narisana brežina z rdečo črto na svoji risalni ravnini. Želite narisati še vzporedno črto na trenutnem layerju. V AutoCAD-u 2006 imate možnost pri offset - layer, ki vam vzporedni objekt nariše na trenutni risalni ravnini ali pa na enaki, kot originalni objekt.
Na desni spodnji sliki je narisal gornji breg na trenutnem - modrem layerju.

                


Zoomfactor

Ukaz za nastavitev hitrosti zoomiranja pri premikanju koleščka na miški. V ukazno vrstico natipkate Zoomfactor in nastavite vrednost med 3 in 100. Privzeta vrednost je 60, višja ko je vrednost, večkratni bo zoom pri premiku koleščka.


Plinegen

Pri risanju polilinij želite podati tip linije (linetype), ki se bo nadaljeval preko ogljišč (vertex). Izberete polilinijo in določite pri lastnostih Linetype generation - iz disabled v enabled.

Z sistemskim ukazom Plinegen nastavite vrednost iz 0 v 1. Linetype generation bo vedno vklopljen.


Pregled sistemskih spremenljivk

V meniju Express se pod Tools nahaja ukaz System Variable Editor. Z njim odprete seznam vseh sistemskih spremenljivk. Lahko jih shranite v datoteko in odprete na drugem računalniku oz. drugem AutoCAD-u.



Zanimiva sta tudi ukaza Full-Screen AutoCAD in Dwg Editing Time iz tega seznama.

Na vrh



Autodeskovi popravki za 2006

Autodesk varnostni popravek

Izdan je bil varnostni popravek za več Autodeskovih produktov. Lokalni uporabnik lahko pridobi nedovoljen dostop do drugega računalnika. Za preprečitev morebitnega vdora si lahko inštalirate popravek na spodnji povezavi.

Autodeskov varnostni popravek


Popravek za CUI (Customization user interface)

Ob zagonu AutoCAD-a 2006 se vam lahko pojavi sporočilo, da je CUI datoteka neveljavn
a (The CUI File you are trying to open is invalid. Select a different CUI File and try again.). Na spodnji povezavi lahko preberete več o popravku in si v Readme.txt datoteki preberete navodilo za inštalacijo.

CUI popravek


Popravek za računalnike z SATA (Serial ATA) diski

Po aktivaciji AutoCAD-a se ob vseh naslednjih zagonih AutoCAD-a pojavi okno za aktivacijo produkta. Okno za aktivacijo javi naslednje oznake napak: 0.1.0011, 11.1.6011

S popravkom na spodnjem linku si lahko odpravite napako.

popravek za računalnike z SATA disk kontrolerji



Na vrh


Želimo vam uspešen delovni dan.

SL-King tim!

e-obvestila arhiv


Kontakt

Prosimo pošljite komentarje in predloge na:

e-obvestila

SL-King informacijski sistemi - Ko je projektiranje ustvarjalni izziv!

SL-King d.o.o.
Dunajska cesta 113
1000 Ljubljana
Tel: +386 (1) 565-75-65
Fax: +386 (1) 565-75-60


Prijava/Odjava
 

Če se želite prijaviti ali odjaviti na e-obvestila obiščite stran.