www.sl-king.si CAD, GIS nasveti, novice

Marec 2007

Vsebina 



Tema meseca:
King GIS razvoj

E-obvestilo lahko preberete tudi na naslednji strani: Marec 2007



Uvod

 

Pozdravljeni v novi izdaji elektronskih obvestil podjetja SL-King za projektante in CAD uporabnike. Za temo meseco smo izbrali SL-King GIS razvoj in Autodeskov intervju.

Seznam vseh dosedanjih izdaj lahko dobite na naslednji povezavi: Arhiv



Za vprašanja ali predloge nam pišite na naslov:
eobvestila@sl-king.si.



Aktualne akcije

Upokojitev 2004 verzij

15. Marec je zadnji možni dan za nadgradnjo AutoCAD 2004 verzij.

Kasneje bo prepozno. Nova licenca bo edina rešitev. Kar pa bo vašega direktorja stalo 2,3x več. Vljudno vas prosimo, da ga obvestite.


Nove licence ceneje


Z 12.2. smo začeli z akcijo, v kateri bo cena novih licenc AutoCAD znižana za ceno vzdrževalne pogodbe.



Promocija velja za naslednje produkte:
AutoCAD 2007
AutoCAD LT 2007
Autodesk Map 3D 2007
Autodesk VIZ 2007
...

več o promociji


Več o ostalih akcijah lahko preberete na strani www.sl-king.si/novosti/ADNovice.html.

KONTAKT

Naša Tina vam bo na tel. 01/565 7 565 rade volje podala informacije. Lahko pa jo kontaktirate elektronsko, na naslov tina@sl-king.si.

Na vrh




King GIS razvoj

V podjetju SL-King smo aktivni na področju razvoja Geografskih Informacijskih Sistemih (GIS). V zadnjem letu smo naredili preskok v open source.

V zadnjem letu smo razvijali in razvili naslednja GIS orodja. Lahko jih uporabljate.

FDO Oracle Provider za MapGuide Open Source
Fdo2Fdo
Oracle Topologija za Autodesk MAP/CAD

FDO (Feature Data Object) je novi način prikaza GIS podatkov v Autodeskovih produktih.

Autodesk daje velik poudarek FDO načinu prikazovanja podatkov. Ti podatki so lahko shp, sdf, oracle, sql in nešteto drugih. Preberite si intervju z Markom Christianom Autodesk produktnim managerjem za GIS področje o Autodeskovi strategiji, razvoju in uporabi MapGuide OpenSource in FDO. Izpostavil je SL-King razvoj orodja Fdo2Fdo s katerim boste lahko v ACAD verzijah 2008 migrirali podatke med npr. shp in Oracle bazo.

FDO način omogoča povezavo na same podatke. Nato lahko z npr. Autodesk Map 3D te podatke pregledujemo, tematsko prikazujemo (določimo svoj način prikaza, možno tudi glede na različno merilo) in podatke urejamo. Vsaka sprememba se tako neposredno zapiše v npr. shp oz. dbf. O uporabi FDO orodja sem že pisal v Avgust 2006 eobvestilih
na primeru skupinskega dela.

Projektanti izdelate in imate veliko bazo izdelanih reprezentativnih projektov. Zakaj jih ne bi z uporabo Autodesk Map 3D ali Civil 3D uredili in prikazali z OpenSource MapGuidom. Za nasvet se lahko obrnete na SL-King na haris@sl-king.si.

Na vrh



3D deponija

Prijatelj Andrej Sedej me je prijetno presenetil, saj se je v kratkem času naučil in izdelal objekte za projekt deponije. Uporabil je Autodesk Civil 3D 2007.

3D vizualizacija objektov mu je vzela sorazmerno malo časa. Dovolil mi prikazati izdelek.

3D model objekta si lahko pogledate z brezplačnim DWF pregledovalnikom.

In še slike položene na sliko iz Google Earth.

01

09

12


O 3D risanju jaška smo pisali tudi v Oktobrski številki eobvestil.

Na vrh



Autodesk Design Review

Autodesk Design Review (prej Autodesk Composer) je produkt, ki omogoča da DWF format datoteki dodamo označbe (markup). Te označbe, lahko projektant uvozi v svojo risbo in upošteva dane pripombe.

Projektant izdela DWF v AutoCAD z ukazom Publish v meniju File. Nato se ta DWF pošlje v pregled. On ga odpre z brezplačnim Autodesk Design Review in doda opombe (označeno z rdečo na spodnji sliki).




Markup so lahko črte, krogi, tekst, razni oblački in druga orodja, s katerimi označimo DWF. Namenjeno je za pregled dwg načrtov za odgovorne vodje projekta oz. za pošiljanje risb v pregled, brez da bi bilo potrebno pošiljati DWG. Tako se lahko tudi zaščitite, da ne bi kdo kopiral ali kakorkoli spreminjal vaš izdelek.

Ko dobi projektant pripombe v DWF nazaj, le te naloži z ukazom File/Load Markup Set. Na spodnji sliki sem uvozil pripombe v DWG risbo. Če kliknete na spodnjo sliko, na večji sliki na levi strani lahko vidite paleto, kjer je seznam pripomb. Možnost imate vsako tako pripombo videti kdo jo je izdelal, kdaj, označiti ali ste jo upoštevali ali npr. potrebujete dodatna pojasnila.



Program Design Review lahko vsak dobi na strani http://www.autodesk.com/dwf. Program je brezplačen. Pri inštalaciji je potrebno vpisati vašo serijsko številko AutoCAD in ga lahko uporabljate.

Na vrh

Želimo vam uspešen delovni dan.

SL-King tim!

e-obvestila arhiv



Kontakt Prosimo pošljite komentarje in predloge na e-pošto:

Sašo Šlibar; saso@sl-king.si


SL-King informacijski sistemi - Ko je projektiranje ustvarjalni izziv!

SL-King d.o.o.
Dunajska cesta 113
1000 Ljubljana
Tel: +386 (1) 565 7 565
Fax: +386 (1) 565 7 560

Prijava/Odjava
 

Če se želite prijavita ali odjava na e-obvestila na naslednji povezavi.