www.sl-king.si  CAD, GIS  nasveti, novice

Februar 2005

Vsebina

 

 

Če iz kateregakoli razloga ne morete brati tega dokumenta, obiščite stran: Februar2005


Uvod


 
 
Spoštovani prijatelji in cenjeni kupci, pozdravljeni v februarskih elektronskih obvestilih podjetja SL-King. Namen naših e-obvestil je, da bi vam prenesli naš
e znanje in izkušnje v uporabi programov podjetij Autodesk in SL-King. V e-obvestilih lahko pričakujete opise novosti in nasvete kako čim bolje izkoristiti programsko opremo.

Želimo si, da bi v naših e-obvestilih dobili idejo ali nasvet, ki vam bo olajšal vaše delo. Če imate vprašanje ali predlog teme o kateri bi želeli brati, nam pišite na naslov: eobvestila@sl-king.si.

Zbirka vprašanj in odgovorov s področja urejanja prostora in graditve objektov

Za potrebe iskanja zbirke dokumentov s področja ZGO-1 in ZUP smo skupaj z Ministrstvom za okolje in prostor izdelali spletno aplikacijo. Zbirka je dostopna preko spletne strani Ministrstva za okolje in prostor www.gov.si/mop. Na začetni strani kliknete na spodnjo ikono.

 

V zbirki so zbrani odgovori strokovne službe Ministrstva za okolje in prostor na konkretna vprašanja fizičnih in pravnih oseb ter organov javne uprave.

Program omogoča iskanje po:
- temah
- ključnih besedah
-
vsebini

Spletna aplikacija je narejena z uporabo najsodobnejših spletnih tehnologij. Uporabljeni programski jezik je PHP in podatkovna baza MYSQL.

V kolikor v zbirki ne zasledite zaželjenega odgovora, se lahko s svojimi vprašanji obrnete na ministrstvo (info.mop@gov.si). To velja tudi za vse predloge in pripombe.



Na vrh



Objekti v Sewer+

V Sewer+ 2004 je dodana nova mreža za projektiranje kabelske kanalizacije. V temenih je sedaj možno dodati objekte (v vseh mrežah). Objekti so lahko jaški, razbremenilniki, črpališča. Objekti so AutoCAD bloki. En blok je določite za izris v situaciji, drugega za vzdolžni prerez.




Slika 1: projekt Elektrokabelske kanalizacije ELEA IC d.o.o.


Objektom lahko na enak način kot pri našem programu Via določimo vrednosti za izpis. V bloku je potrebno določiti atribute bloka in nato v programu Sewer+ izbrati vrednosti. Ime jaška, kanala, zakoličba, pretok in ostale vrednosti iz Sewer+ se bodo izpisovale avtomatično.


           

Sliki 2 in 3: Dodani atributi v jašku

V sliki 2 sem dodal atribut ime temena, tako se v jaških avtomatično izpiše njegovo ime oz. številka. V sliki 3 pa sem dodal atributa za koordinati. To bi lahko uporabil za izdelavo zakoličbene situacije.


Sewer+ 2004 omogoča tudi vnos pravokotnih profilov cevi.  V oknu za vnos dimenzije cevi vnesete vrednost "800x400". V situaciji se bo izrisala cev širine 800 mm. V vzdolžnem profilu pa cev višine 400 mm. Ne pozabite vklopiti izris cevi pod nastavitvami v projektnem oknu.


Na vrh

 

Uporabni nasvet za AutoCAD  

PURGE ne prime:

Ukaz LAYDEL Ekspres orodje bo brisal tudi layerje, ki jih purge ukaz ne bo izbrisal! Ukaz je dostopen v Acad 2004 in 2005. S tem ukazom lahko brišete vse risalne ravnine, razen 0 in Defpoints.
Paziti je potrebno da ne izberete ravnino z objekti.
 

Viewport:

V AutoCAD-u 2005 lahko pri delu z viewporti 2x kliknete na gumb viewport (rdeč krog na spodnji sliki). Viewport se maksimizira in lahko uporabljate ukaze pan in zoom brez skrbi da bi se nastavitve v layoutu.
Ponovni klik na gumb viewport stvari postavi nazaj na prejšnje mesto.

Prehajanje med Viewport okni:

V primeru da se znotraj enega večjega viewport okna nahaja več viewportov je težko priti v željeno okno. Pomagate si lahko s kombinacijo tipk Control + R, kjer se vam viewporti zaporedno odpirajo.


Na vrh

 




Želimo vam uspešen delovni dan.

SL-King tim!

e-obvestila arhiv


Kontakt

Prosimo pošljite komentarje in predloge na:
.
e-obvestila

SL-King informacijski sistemi - Ko je projektiranje ustvarjalni izziv!

SL-King d.o.o.
Dunajska cesta 113
1000 Ljubljana
Tel: +386 (1) 565-75-65
Fax: +386 (1) 565-75-60


Prijava/Odjava
 

Če se želite prijaviti ali odjaviti na e-obvestila obiščite stran.